Svenskt Pediatriskt Ortopediskt Qvalitetsregister, SPOQ
SPOQ är ett nationellt kvalitetsregister med stöd från staten och regionerna. Data om de fem viktigaste barnortopediska åkommorna i Sverige, deras behandling och resultat av behandlingen samlas i kvalitetsregistrets databas.
De fem tillstånden är:
- Höftledsinstabilitet, DDH
- Perthes sjukdom, LCPD
- Höftfyseolys, SCFE
- Klumpfotsfelställning, PEVA
- Patellaluxation
Barn med sen-upptäckt höftledsluxation och höftfyseolys har sedan tidigare registrerats i separata nationella register. Dessa är nu överförda till SPOQ.
Målet med SPOQ
Det viktigaste målet med SPOQ är att säkra kvalitet i behandlingen och se till att de som har någon av dessa åkommor slipper onödiga kvarstående problem efter att åkomman är behandlad. Det gäller både de problem som kan uppstå under uppväxten och de som kan komma senare under livet. Det kan till exempel handla om problem under behandlingen, i samband med eller efter en operation, kvarstående felställningar i leder och skelett, kvarstående problem i vuxen ålder som medför bestående funktionsnedsättning eller kanske ytterligare operationer och försämring.
Ett annat mål är att få jämn och god kvalitet på vården i hela landet. Med SPOQ kan insatser och resultat av behandlingarna på olika ställen i landet jämföras.
Utvecklingen av registret
Processen att utarbeta registret startade med ett beslut på Svensk Barnortopedisk Förenings årsmöte 2012. SPOQ är förankrat både bland barnortopederna i landet och hos Svensk Ortopedisk Förening.
Registret har fått anslag från staten och regionerna sedan 2014. Under 2014 och 2015 pågick uppbyggnaden av registret och de olika delarna testades under 2015. Den 1 januari 2016 togs registret i bruk. De två redan tidigare existerande delarna övergick därmed från analog till digital inrapportering av data.
I februari 2021 förändrades delregistret för akut allvarlig knäskada och blev delregistret för patellaluxation.
De kliniker som matar in data kan på denna hemsida se statistik för sina egna enheter och för riket. SPOQ har därmed uppfyllt de krav som ställs på certifierade register.
Så går datainsamlingen till
Barn och ungdomar som behandlas för de fem tillstånden kontrolleras regelbundet på en mottagning med barnortopedisk kompetens. Där beskrivs vilka behandlingar som ges, inklusive eventuell operation och åtgärd, behov av hjälpmedel etc. Höftens eller fotens form bedöms utifrån undersökning och röntgen. Uppgifterna rapporteras sedan till SPOQ, men bara om en vårdnadshavare eller en vuxen person fått information om registret och hur det fungerar. Den som inte vill vara med har rätt att säga nej. Ju fler patienter som medverkar desto säkrare blir resultaten.
SPOQ kommer följa upp och förbättra vården för alla patienter i samma situation. Vi kommer att kunna avgöra om vissa arbetssätt, behandlingsmetoder, läkemedel och produkter ger bättre resultat än andra.
Säkerhet och anonymitet
De som matar in data i registret loggar in med hjälp av SITHS-kort eller Mobilt BankID, vilket uppfyller alla säkerhetskrav. All inmatning av data sker digitalt och direkt från anslutna kliniker utan pappershantering. Enbart ett fåtal personer som fått särskilt tillstånd får se det som sparats i SPOQ. All presentation av resultat sker på aggregerad nivå. Enbart grupper av individer jämförs och den enskilda individen kan inte identifieras.
Databasen kommer att kunna användas för forskning inom hälso- och sjukvården, men först efter separat tillstånd från etisk nämnd.
Läs mer
Om SPOQ